dijous, 21 de juliol del 2011

Més d’un milió de raons

Amb l’arribada de la democràcia, vam aconseguir l’aprovació de l’Estatut dels treballadors (ET). Aquesta norma ha suposat un avenç en la millora dels drets de la classe treballadora. Cal dir que l’ET en aquests més de 30 anys de vigència ha sofert diverses modificacions que han permès anar equilibrant la relació de forces entre el treball i el capital, objectiu principal aquest de l’ET, de tal manera que el capital no ofegués la classe treballadora i que aquesta no frenés les expectatives de creixement amb un ET no adaptat als temps.


L’any passat, i a resultes de la greu crisi, el govern de l’Estat va decidir trencar aquest equilibri i efectuar una reforma laboral de caire neoliberal, sota l’erràtic pretext que ajudaria a acabar amb el mercat laboral dual (fix-temporal) afavorint la contractació estable. La qual cosa no s’ha produït sinó que ha empitjorat sensiblement augmentant la temporalitat a data d’avui. És a dir, tot el contrari. En tot moment ja vàrem dir que no ajudaria a crear ocupació i que deixava a la classe treballadora en una situació de greu desempara enfront del capital.

Aquesta reforma laboral va comportar la vaga general del 29-S i, a posteriori, la campanya de recollida de signatures per tal d’aconseguir traslladar al parlament espanyol la coneguda iniciativa legislativa popular contra la reforma laboral. La voluntat d’una gran i clara majoria de ciutadans i ciutadanes que estan en contra d’aquesta reforma, sobretot pel que fa a l’abaratiment de l’acomiadament i la possibilitat que davant “la previsió”-arbitrària- de pèrdues de l’empresa, aquesta pugui endegar mesures d’acomiadament massiu i d’altres de menor calat, però també perjudicials per a la classe treballadora.

El passat 16 de juny es van presentar al Congrés dels Diputats més d’un milió setanta mil signatures, superant de llarg el mig milió mínim perquè sigui tramitada aquesta iniciativa legislativa popular. La Junta Electoral Central ha validat les signatures i ara comença de veritat el debat real i equilibrat per intentar tombar aquesta reforma laboral lesiva per a la classe treballadora i que, a més a més, no ha servit per crear ocupació, ans al contrari.

Vull donar les gràcies als milers de lleidatans i lleidatanes que, amb la vostra signatura, heu fet confiança als promotors d’aquesta ILP, que som entre d’altres CCOO, recolzant la iniciativa legislativa popular.

Aquesta tardor el Congrés estarà obligat a debatre una autèntica proposta de reforma laboral que hauria d’anar en la direcció de crear ocupació estable i amb drets, i a eliminar l’anterior que sols anava en la direcció de buscar una drecera de mà d’obra més barata i de pèrdua de drets laborals, trencant l’esperit de l’ET i que, a més a més, ens ha dut a l’empitjorament de la greu situació de crisi.