divendres, 20 de maig del 2011

El Salari diferit de la ciutadania de Lleida

Aquest concepte abstracte, que defineix els drets socials en serveis que la meva ciutat m’ofereix, no ha caigut del cel. Els grups polítics locals de la nostra ciutat més progressistes sempre han recolzat i defensat la necessitat de la torna en clau social que la Paeria pot i ha de fer cap a la ciutadania. La signatura repetida en els diferents mandats municipals de Lleida de l’anomenat Pacte Social per a la Ciutadania, entre el Govern de la Paeria i els sindicats més representatius, configura el clar exemple de la voluntat de potenciar i donar cos a l’esmentat salari diferit.

El pacte social ha permès que la ciutadania, i amb més força les persones de baix poder adquisitiu hagin utilitzat aquests serveis amb més intensitat. Cal recordar l’accés gratuït al bus urbà per a la gent gran i les persones pensionistes de baix poder adquisitiu o la canalla, la cessió de solars per tal que la cooperativa d’habitatge de CCOO hagi pogut construir més de 80 vivendes de protecció oficial, la construcció d’un hort social, més aparcaments i carrils per a les bicis, la unitat de la guàrdia urbana en bici, les 6 noves escoles bressol, les millores en accessibilitat a les parades i les 2 noves línies de bus, l’ampliació de les zones 30, la creació del consell de la Formació Professional i actuacions en polítiques d’igualtat; són, juntament amb altres actuacions menors, les que permeten a la ciutadania accedir a aquests serveis de forma més econòmica i milloren la qualitat de vida a les persones amb més necessitats, aconseguint una ciutat més cohesionada, justa, igualitària i sostenible.

Han quedat aparcats altres compromisos, no menys importants, que caldrà implementar en el proper mandat i que lamentem que no s’hagin realitzat ara, com són: La millora de l’estació d’autobusos, la millora de l’eficiència energètica a la ciutat, tant en consum, com en optimització de la il•luminació pública i la implementació del Pla de Mobilitat Urbana.
Fent un balanç de tot plegat la nostra valoració és d’aprovat. El nou equip de govern de la Paeria cal que tingui clar que plantejarem, altre cop, la negociació i signatura d’un nou pacte social, on lluitarem per convertir la nostra ciutat en paradigma de mobilitat de qualitat, eficiència energètica, i ara més que mai, la implementació d’actuacions dirigides a les persones que ara sols els resta aquest salari diferit, ja que, el salari normal, malauradament en aquests moments, és inexistent per a milers de lleidatans i lleidatanes.