dimarts, 18 d’octubre del 2011

Les pintures rupestres del Cogul mostren també les vergonyes del Dep. de Cultura

La Roca dels Moros és un dels jaciments de pintures rupestres més destacats d'aquest art llevantí. Situat al Cogul, santuari o lloc màgic pels ibers i romans, amb 45 figures, pintades de vermell clar, negre i vermell fosc. S'hi veuen nou dones enfaldillades que van aparellades, unes pintades en negre i altres en roig; dansant al voltant d'un home nu amb el sexe acusat. Juntament amb les figures humanes hi ha diversos animals, així com, inscripció en escriptura ibèrica nord-oriental i alfabet llatí. Les vergonyes que mostren les pintures són els òrgans genitals d’un home com Déu mana.

Fa prop d’un any que Cultura de la Generalitat ens mostra la poca vergonya en deixar el projecte totalment paralitzat, tot i disposar d’uns fons FEDER de la UE, dotats amb més de 200.000 € per a la museïtzació, que es perdran si no s’acaba i es posa el projecte en marxa.
Ara, el lloc més ric de la prehistòria pictòrica comarcal, sembla post civilitzat. Com si estiguéssim davant d’una pel·lícula de les de la fi del món, on es visualitza un edifici modern ple de brutícia, males herbes i totalment abandonat, que va comptar amb una inversió de més d’1 M€ liderat per l’ajuntament del Cogul, on aquest, ara veu com és ninguneijat per part dels nous responsables polítics del Dep. de Cultura.

Les Garrigues precisen de pols culturals i històrics d’atracció com els Vilars d’Arbeca, el Museu Macià de Les Borges i aquestes pintures que, tot i ser declarades per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat al 1998, ara, amb il·lusió! Les tenim amb doble vergonya.